De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opheldering van Ahold Delhaize over de beschermingsconstructie bij het supermarktconcern. 

De beleggersclub vindt dat aandeelhouders hun stem moeten kunnen geven over de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize.

Dankzij die stichting kunnen ongewenste kopers van het supermarktconcern worden geweerd of een opsplitsing worden tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd. Op de jaarvergadering van Ahold Delhaize op 11 april zal verlenging van de stichting worden besproken, maar het is geen stempunt.

Discussiepunt

De VEB wil weten waarom dit punt in 2016 oorspronkelijk op de agenda stond ter stemming en daarna alleen nog als discussiepunt. Het stempunt werd van de agenda gehaald nadat stemadviesbureau Glass Lewis aandeelhouders had geadviseerd tegen te stemmen.

In 2017 kwam de kwestie zonder opgaaf van reden niet meer op de agenda te staan. De VEB vindt dat het bestuur van Ahold Delhaize op grond van de wet voor een verlenging de machtiging of instemming van de aandeelhoudersvergadering nodig heeft.

Opgeheven

De kritiek van de VEB is vergelijkbaar met de kritiek van het Franse activistische hedgefonds CIAM. Die aandeelhouder vindt dat de beschermingsconstructie moet worden opgeheven.

Zakenbank Bernstein wil ook dat aandeelhouders kunnen stemmen over de beschermingsconstructie, die ook wel een gifpil wordt genoemd. Bernstein stelt dat dergelijke constructies slecht zakelijk bestuur inhouden en aandeelhouders controle bij bedrijven ontzegt.

De stichting kan met de huidige afspraken preferente aandelen Ahold Delhaize verkrijgen en daarmee een beschermingswal opwerpen tegen een mogelijke overname van de onderneming.