Triodos Bank heeft in de eerste helft van 2017 het klantenbestand zien groeien, ondanks dat spaarders sinds april geen rente meer ontvangen op hun spaargeld.

Het klantenbestand van de duurzame bank groeide in de afgelopen zes maanden met 20.000 tot 672.000, meldt de bank vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Volgens een woordvoerder is het effect van de nulrente in Nederland verwaarloosbaar. Triodos was de eerste bank in Nederland die de rente op spaargeld op nul zette.

Winst

Onder de streep resteerde voor Triodos een winst van 19,4 miljoen euro. Dat was over dezelfde periode een jaar eerder 18,6 miljoen euro.

Het totaal van het beheerd vermogen steeg over de eerste zes maanden van het jaar met 4 procent naar 14 miljard euro. Het aantal leningen aan duurzame ondernemingen en projecten werd verder uitgebouwd. Hier was sprake van een groei van 6,6 procent.

Hypotheken

Het aantal toegekende hypotheken aan particulieren nam met bijna 16 procent toe. Deze zijn goed voor circa 17 procent van het totale volume duurzame leningen.

Triodos verwacht ook in de tweede helft van het jaar verder te groeien. Het aantrekken van 60 miljoen tot 75 miljoen euro aan extra kapitaal moet helpen de groeiplannen te realiseren.

Het rendement op beheerd vermogen raamt Triodos op 3 tot 4 procent. De nettowinst over het hele jaar zal uitkomen op 30 miljoen tot 40 miljoen euro.