De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor zes nieuwe zogeheten boilerrooms, organisaties die particulieren telefonisch benaderen om ze vaak waardeloze aandelen te verkopen.

Het gaat om Ashida Associates, Oliver and Mann, Global Alliance Capital, Aichi BMO International, Toronto Sumitomo Trading International en Vantagepro Asset Management.

De AFM waarschuwt dat consumenten niet in moeten gaan op het aanbod van deze partijen. Belangrijkste tip is om de telefoon op te hangen wanneer een verkoper een aanbod doet over het kopen van aandelen.

Boilerrooms gebruiken betrouwbaar ogende websites en soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende (financiële) organisatie. De aandelen die worden aangeboden, zijn vaak nep en dalen vaak fors in waarde nadat de oplichting is gelukt.

De AFM stelt dat het aanpakken van boilerrooms niet eenvoudig is. "Ze zijn vaak in het buitenland gevestigd en ze veranderen snel van naam. De AFM werkt samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen", aldus de toezichthouder.