Beleggers zijn iets minder positief geworden over de economische situatie in Nederland en de ontwikkeling van hun eigen beleggingsportefeuille van de afgelopen maanden.

ING heeft de stand van de eigen BeleggersBarometer zien dalen van een piek in mei van 150 punten naar 142 punten in juli.

Een meerderheid van de beleggers verwacht nog een verbetering van de Nederlandse economie, maar die groep wordt wel kleiner.

Rustig beursklimaat

Verder draagt waarschijnlijk het huidige rustige beursklimaat eraan bij dat er minder hoge verwachtingen zijn voor de ontwikkeling van de eigen beurs portefeuille voor de komende drie maanden. Beleggers denken dat de AEX in oktober op 500 punten zal staan.

Een kwart van de beleggers zegt weer bij te kopen als de beurs gaat dalen. Over de oorzaak van de kalmte op de beurs zijn de meningen sterk verdeeld.

Wereldeconomie

Een kwart denkt dat dit komt, omdat de wereldeconomie goed draait. Nog eens een kwart denkt dat de centrale banken de schokken opvangen. Een vijfde is van mening dat de beurzen immuun zijn geworden voor de geopolitieke spanningen.

Een overgrote meerderheid (71 procent) van de beleggers vindt dat de lonen in Nederland omhoog kunnen om de economie verder te stimuleren. De verwachting is dat bij een bestedingsimpuls door hogere lonen ook de aandelenkoersen zullen stijgen.