De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de regels rond crowdfunding aangescherpt, omdat de investeerders in crowdfundingprojecten de risico's hiervan mogelijk niet goed kunnen overzien.

Alle relevante informatie over een project moet voortaan 48 uur voor de openstelling van de inschrijving beschikbaar zijn voor alle investeerders. De huidige bedenktijd van 24 uur achteraf blijft daarbij bestaan.

Verder verwacht de AFM van crowdfunding-platformen ''flinke inspanning'' om ervoor te zorgen dat investeerders niet een te groot deel van hun vermogen in crowdfunding steken.

Volgens de toezichthouder nemen mensen bij crowdfunding vaak in zeer korte tijd financiële beslissingen. Investeerders hebben soms niet meer dan enkele uren om in een project te stappen.

De AFM constateert verder dat veel platformen nog geen inzicht geven in wanbetalingen, terwijl de financiële waakhond hier eerder wel om had gevraagd. Het gaat dan om bedragen die waarschijnlijk niet meer kunnen worden terugbetaald aan investeerders.

De regels hebben overigens de status van voorschriften, omdat ze nog niet verankerd zijn in de wet.