Duizenden spaarders van de failliete banken IceSave, DSB Bank, Van der Hoop Bankiers en Indover lopen in totaal 700.000 euro mis aan niet-uitgekeerde rente.

Het gaat meestal om bedragen van een paar tientjes, maar in sommige gevallen ook om duizenden euro's. Er waren bijna honderd voormalige klanten van Icesave en DSB die recht hadden op een uitkering van 1.000 euro of meer.

Het gaat om spaarders die hun geld verloren toen hun bank failliet ging en daarvoor een vergoeding kregen uit het depositogarantiestelsel van de overheid. In bepaalde gevallen werd deze uitkering te laat gedaan en werd geen vergoeding betaald voor misgelopen rente.

De Nederlandsche Bank (DNB) had in totaal 1,6 miljoen euro beschikbaar aan achterstallige rente voor negentienduizend voormalige klanten van de omgevallen banken. Het merendeel daarvan, 1,3 miljoen euro, was bestemd voor ex-klanten van DSB. Oud-rekeninghouders van deze bank konden maximaal 3.850 euro krijgen.

Tot vorige week konden die klanten de misgelopen rente claimen bij DNB, maar een deel heeft dat nooit gedaan. Nu vloeit het resterende geld terug naar de schatkist, bevestigt een woordvoerder na een bericht van de NOS.

Volgens de zegsman kan in zeer specifieke gevallen nog wel een verzoek worden gedaan voor een betaling. Het gaat dan om kleine bedragen. Klanten moeten daarvoor contact opnemen met de centrale bank.

Bij DNB kwamen donderdag enkele tientallen telefoontjes en e-mails binnen van klanten die willen weten of ze recht hebben op een vergoeding. Op de website van DNB is informatie te vinden over de regeling. Voor verdere vragen verwijst de centrale bank door naar zijn infodesk.