Aegon heeft haar klanten onvoldoende geïnformeerd over de kosten van beleggingen en de hoogte van overlijdensrisicopremies.

Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag woensdag in een bodemprocedure over een aantal woekerpolissen van de verzekeraar.

De zaak was aangespannen door drie oud-klanten van Aegon en de Vereniging Woekerpolis.nl, die van mening zijn dat Aegon te hoge kosten in rekening bracht.

Leemtes

Een woordvoerder van Aegon zegt dat de uitspraak nog in detail moet worden bestudeerd, maar wijst erop dat de rechter vaststelde dat er terecht kosten in rekening zijn gebracht. 

Wel waren er ''leemtes'' in de informatievoorziening over de hoogte van die kosten. Of die kosten onredelijk waren en of Aegon die moet compenseren, moet in individuele gevallen worden bepaald.

Aegon beraadt zich nog op de mogelijkheid in beroep te gaan en bekijkt ook nog of klanten worden benaderd naar aanleiding van de uitspraak. ''Maar klanten zijn altijd welkom voor overleg."

Verantwoordelijkheid

"Dit is een hele mooie eerste uitspraak in de serie uitspraken die we dit jaar verwachten. Volgende maand is Nationale-Nederlanden aan de beurt", stelt voorzitter Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis.nl.

De vereniging roept Aegon op om "verantwoordelijkheid te nemen" en te overleggen over een tegemoetkomingsregeling. Dit moet voorkomen dat "dit dossier nog jaren onnodig blijft voortslepen", aldus Woekerpolis.nl.

Compensatie

Volgens directeur Stef Smit van ConsumentenClaim moet Aegon nu met de gedupeerden praten over compensatie voor te veel betaalde premies en kosten. Deze claimorganisatie trok met de vereniging op.

Aegon heeft honderdduizenden polissen verkocht van het soort waar de zaak om draaide. De hoogte van de schade is volgens Smit ''speculatief, maar kan oplopen tot enkele duizenden euro's per polis".

Allianz

Dinsdag werd door de Vereniging Woekerpolis.nl en Consumentenclaim in een soortgelijk conflict met branchegenoot Allianz een akkoord bereikt over compensatie.

Er loopt ook nog een rechtszaak over woekerpolissen tegen NN (Nationale-Nederlanden), waarin volgende maand uitspraak wordt verwacht.

Kosten

In 2006 werd duidelijk dat verzekeraars bij veel beleggingsverzekeringen te hoge kosten in rekening hebben gebracht.

Inmiddels lopen er meerdere juridische procedures over deze zogenoemde woekerpolissen en zijn verzekeraars nog altijd bezig met de afwikkeling van de affaire.