De beleggingshype rondom cryptovaluta's zoals bitcoin en ethereum begint trekken te vertonen van de internetzeepbel van eind jaren negentig.

Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM), meldt radiozender BNR woensdag.

De meeste cryptovaluta, oftewel versleutelde digitale munteenheden, moeten hun waarde voor de reële economie nog bewijzen. Toch worden de munten in een rap tempo steeds meer waard.

De bitcoin kost inmiddels zo'n 2.750 dollar. Begin dit jaar lag de koers nog op 960 dollar. Ethereum kost ongeveer 397 dollar, tegenover 8 dollar begin 2017.

"Het lijkt erop dat veel mensen bang zijn om de boot te missen door de enorme koersstijgingen van de afgelopen maanden", zegt een woordvoerder van de AFM tegen RTL Z.

De toezichthouder vraagt zich af of beleggers wel weten waar ze in beleggen. "Een bijkomend risico is dat het aanbieders aantrekt met verkeerde intenties", aldus de woordvoerder.

Bij de zogenoemde dotcombubbel stegen de koersen van internetbedrijven eerst heel hard, maar zakten ze onverwacht weer in. Beleggers zagen hun investeringen voor een groot deel verdampen.