De zogenoemde beleggersbarometer van ING passeert in mei voor het eerst de grens van 150 punten. Daarmee is het vertrouwen onder beleggers in tien jaar niet zo hoog geweest.

Beleggers zijn vooral positiever over hun kansen op de aandelenbeurs, omdat zij de Nederlandse economie de afgelopen drie maanden zagen verbeteren.

Ook zien zij hun eigen financiële situatie en de waarde van de aandelenportefeuille zonniger in, blijkt uit het zaterdag gepubliceerde onderzoek van ING. 

De index van ING loopt van 0 (zeer pessimistisch) tot 200 (zeer optimistisch) punten.

Verwachting

De verwachtingen lagen aan het begin van het jaar veel lager. Maar liefst de helft van de beleggers waren negatiever over de stand van de beurs.

Ondanks de huidige stand van de AEX-index op 526 punten, durven beleggers het volgens ING niet aan om over drie maanden een stand van boven de 500 punten te voorspellen.

Overigens wordt er met de positieve berichten behouden belegd. Er worden met name aandelen gekocht van bedrijven in sectoren met weinig risico. Maar één op de drie beleggers vindt het de juiste tijd om wat meer risico te nemen.

Lange termijn

Steeds meer beleggers laten zich informeren in plaats van dat zij zelf uitzoeken wat de beste aan- en verkopen zijn. Daarbij wordt en vaker een concreet doel uitgestippeld vergeleken met een jaar geleden.

De bank ziet in de eerste drie maanden van dit jaar dat mensen vaker aandelen kopen voor de korte termijn, hoewel drie kwart nog steeds belegt voor de lange termijn.

Dat één op de drie beleggers zichzelf ziet als een goede tot uitstekende belegger, valt ING nog mee. De bank waarschuwt dat zelfoverschatting en het nemen van risico's een grote valkuil is voor beleggers.