Ruim 7.500 spaarders failliete banken gecompenseerd

Meer dan 7.500 voormalige rekeninghouders van failliete banken hebben via een coulanceregeling een vergoeding ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Zij hebben samen in totaal 800.000 euro ontvangen, meldt DNB dinsdag.

De coulanceregeling van het ministerie van Financiën is bedoeld voor consumenten die in het verleden aanspraak hebben gemaakt op het depositogarantiestelsel.

Te laat

Ex-klanten van DSB, Icesave, Indonesische Overzeese Bank (Indover) en Van der Hoop Bankiers hebben in sommige gevallen te laat een vergoeding ontvangen en hebben recht op aanvullende wettelijke rente over hun uitkering. 

Op 22 maart is DNB begonnen met het uitvoeren van de coulanceregeling. Volgens de centrale bank zijn er nog 11.500 deposanten die voor een vergoeding in aanmerking komen. 

1,6 miljoen euro

In totaal hebben de ruim negentienduizend voormalige rekeninghouders van DSB, Icesave, Indover en Van der Hoop recht op zo'n 1,6 miljoen euro. Het merendeel daarvan, 1,3 miljoen, is bestemd voor ex-klanten van DSB.

Meestal gaat het om kleine bedragen van 10 tot 20 euro. Maar er zijn ook 750 voormalige rekeninghouders van Icesave die vergoedingen van 20 tot 50 euro kunnen krijgen. Achttien kunnen een bedrag van meer dan 1.000 euro tegemoetzien. De maximale vergoeding voor klanten van deze bank is 3.510 euro.

Onder de ex-klanten van DSB zijn er zesduizend die meer dan 50 euro kunnen claimen. Voor 81 loopt het bedrag op tot meer dan 1.000 euro. Oud-rekeninghouders van deze bank kunnen maximaal 3.850 euro krijgen.

22 juni

De oud-rekeninghouders die nog geen aanvraag hebben ingediend, hebben nog tot 22 juni de tijd. De vergoeding moet wel meer dan 10 euro bedragen.

En de voormalige klanten moeten de uitkering uit het depositogarantiestelsel later dan drie maanden na het faillissement hebben ontvangen.

Tip de redactie