De acceptgiro waarmee mensen over de post bedragen kunnen overmaken, blijft langer bestaan.

Vanaf 1 januari 2019 zouden er geen acceptgiro's meer verwerkt worden, maar die einddatum is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft Currence, het bedrijf achter de acceptgiro, besloten.

Goede doelen en sommige consumenten blijken de acceptgiro nog relatief veel te gebruiken. In 2016 werden er nog 19 miljoen stuks verwerkt. Dat waren er wel 21 procent minder dan in 2015. 

Internetbankieren

Het gebruik van het papieren betaalmiddel loopt al jaren terug. De meeste mensen die voor bijvoorbeeld hun tandartsrekening een acceptgiro toegestuurd krijgen, betalen die tegenwoordig via mobiel bankieren of internetbankieren.

Eveneens op donderdag meldt Betaalvereniging Nederland in zijn jaarverslag over 2016 dat elektronisch betalen vorig jaar stabieler was dan ooit tevoren. De verening keek naar iDEAL, pinnen, internetbankieren en mobiel bankieren.

Direct

Van de duizend pintransacties in 2016 bleken er gemiddeld 998 direct te slagen. Internet- en mobiel bankieren bleek afgelopen jaar 99,7 procent van de tijd beschikbaar, tegenover 99,6 procent in 2015. De vereniging deed voor online bankieren metingen van 7.00 uur 's ochtends tot 1.00 uur 's nachts. 

iDEAL bleek 99,66 procent van de tijd beschikbaar. Hiervoor hanteerde de stichting meettijden van 6.00 uur 's ochtends tot 0.30 uur 's nachts.