Bedrag uitstaande groene leningen stijgt voor het eerst in jaren

Het bedrag dat zogenoemde groenbanken en groenfondsen aan erkende groene leningen hebben uitstaan, is voor het eerst in jaren gestegen. Eind vorig jaar stond er 2 procent meer uit dan in 2015.

Het ging in 2016 om in totaal 3,2 miljard euro aan erkende groene leningen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag.

Het gaat om ING Groenbank, Rabo Groen Bank en groene fondsen van ABN Amro, ASN Bank en Triodos. Met dit geld kunnen duurzame projecten van ondernemers ondersteund worden.

Belastingvoordeel

Spaarders en beleggers krijgen sinds 1995 belastingvoordeel als zij erkende duurzame projecten steunen. Het bedrag dat op een groene spaar- of beleggingsrekening staat, is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in box 3. Ook geldt er een heffingskorting (0,7 procent) op de aanslag inkomstenbelasting over het vrijgestelde vermogen.

"Banken kunnen daardoor tegen gunstige tarieven lenen aan ‘groene projecten’, terwijl spaarders en investeerders door het belastingvoordeel toch een aantrekkelijk rendement realiseren", aldus de NVB.

Goedgekeurd

Vorig jaar zijn er 733 nieuwe projecten van duurzame bedrijven goedgekeurd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Alle projecten samen hebben volgens de RVO vorig jaar een CO2-besparing van 345.982 opgeleverd. Dit zou overeenkomen met de uitstoot door ruim 43.000 huishoudens.

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor een zogenoemde groenfinanciering kunnen bij een erkende groenbank aankloppen voor een groenverklaring. De RVO toetst de aanvraag.

Tip de redactie