De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft dankzij een tipgever nieuwe gegevens in handen van 3.800 Nederlanders die hun vermogen hebben gestald bij een Zwitserse bank. Tientallen van hen worden verdacht van belastingfraude en witwassen.

Dat bevestigt het Functioneel Parket naar aanleiding van een artikel in het AD vrijdag.

De personen die worden verdacht zouden volgens het parket vele miljoenen euro's buiten het zicht van de autoriteiten hebben gestald, allemaal bij dezelfde Zwitserse bank.

De FIOD wil niet zeggen om welke bank het gaat, maar Credit Suisse bracht vrijdag zelf naar buiten dat er donderdag autoriteiten zijn binnengevallen bij kantoren van het financiële concern in Amsterdam, Londen en Parijs.

Volgens het opsporingsteam van de Belastingdienst is de hoeveelheid Zwitserse bankgegevens vergelijkbaar met de vorig jaar gelekte Panama Papers. De tipgever gaf volgens het AD informatie over 55.000 spaarders van andere nationaliteiten. Deze is gedeeld met de betreffende landen.

Invallen

De FIOD deed donderdag invallen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo. Daarbij is beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed, schilderijen, sieraden en een goudstaaf. De dienst meldt vrijdag dat twee vermoedelijke zwartspaarders zijn aangehouden.

De komende week zullen er meer acties volgen. Er wordt ook gekeken naar de rol die eventuele dienstverleners hebben gespeeld. Internationale samenwerking en de opheffing van het bankgeheim maken dat de kans steeds groter is dat zwartspaarders tegen de lamp lopen, aldus de FIOD.

Samenwerking

De FIOD werkt in dit onderzoek samen met opsporingsdiensten in Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook in die landen waren donderdag invallen.

Vrijdagavond meldde de NOS dat het Zwitserse Openbaar Ministerie boos is dat het onvoldoende betrokken is bij het internationale onderzoek. Het OM zegt in een verklaring zich zorgen te maken dat specifiek Zwitserland is buitengesloten bij het organiseren van de operatie.