Bijna zes op de tien consumenten zetten hun spaargeld nog altijd op de bank. Dit doen zij ondanks de relatief lage spaarrentes die banken nu bieden.

Dat blijkt donderdag uit uitkomsten van het NUpanel van NU.nl en onderzoeksbureau Citisens, ingevuld door bijna 870 mensen.

Voor driekwart van deze spaarders is veiligheid een belangrijke reden om het geld naar de bank te brengen. Ook gaat 38 procent van deze groep ervan uit dat de spaarrentes op termijn weer zullen stijgen.

Ruim een derde weet ook niet wat ze anders met het spaargeld zouden moeten doen.

Thuis bewaren

Ruim 30 procent van de ondervraagden brengt spaargeld juist niet meer naar de bank. Van deze groep bewaart ruim de helft (55 procent) het geld gewoon thuis.

Ruim een vijfde gebruikt het hele of gedeeltelijke bedrag om de eigen hypotheek of andere schulden af te lossen. Nog eens 21 procent geeft het uit aan zichzelf. Een minderheid opent een spaarrekening in het buitenland (17 procent) of belegt het op de beurs (13 procent).

Respondenten konden bij deze vraag voor meerdere opties kiezen.

Triodos

Triodos Bank kondigde eerder deze week aan geen spaarrente meer uit te keren aan klanten met een reguliere internetspaarrekening. Driekwart van alle respondenten vreest dat andere Nederlandse banken dit voorbeeld zullen volgen.

Dat veel banken onlangs hun spaarrente hebben verlaagd, hangt samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanwege de lage rente die de ECB hanteert, kunnen banken goedkoop geld lenen. De keerzijde is dat de spaarrente dan ook omlaag gaat.

In andere Europese landen zijn al enkele banken die klanten laten betalen om geld op hun bankrekening te zetten.