ABN Amro gaat de spaarrente voor een normale internetspaarrekening verder omlaag brengen. De vergoeding waarop spaarders kunnen rekenen gaat per 31 december van 0,3 naar 0,25 procent.

Bij de andere grootbanken bedraagt de spaarrente op een vergelijkbare rekening nog steeds 0,3 procent. Mogelijk voeren zij binnenkort ook een rentewijziging door.

De spaarrentes bevinden zich al een hele tijd op een erg laag niveau. Dat komt vooral door de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.

Spaarders kunnen momenteel nog maximaal 0,85 procent rente krijgen op hun spaarrekening, blijkt uit een analyse van prijsvergelijker Spaarrente.nl. Triodos Bank, die al het hele jaar de laagste vergoeding op spaargeld biedt, zit met een spaarrente van 0,1 procent heel dicht tegen de nul aan.

Hypotheekrentes

De hypotheekrentes zijn de afgelopen weken juist weer wat aangetrokken. Maar financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro wees er onlangs al op dat dit niet wil zeggen dat consumenten ook snel meer rente op hun spaargeld kunnen verwachten.

De hypotheekrente en spaarrente worden niet op dezelfde manier vastgesteld, zo verklaarde de man die per 1 januari ABN-topman Gerrit Zalm opvolgt.

De kans op een negatieve spaarrente blijft zo aanwezig. In andere landen in Europa zijn al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten.