De eigenaren van Douwe Egberts zijn nog op zoek naar zo'n 23.000 aandeelhouders van het koffiebedrijf die hun stukken niet hebben aangemeld bij de overname in 2013.

Zij hebben een gespecialiseerd detectivebureau ingeschakeld om ze op te sporen. Het gaat vooral om Amerikaanse investeerders, die de aandelen kregen toen DE werd afgesplitst door voedingsmiddelenconcern Sara Lee. 

DE Master Blenders 1753, zoals het bedrijf destijds voluit heette, kreeg in 2012 een eigen beursnotering in Amsterdam. Het jaar daarop werd het alweer van de beurs gehaald door de Duitse investeerder J.A. Benckiser (JAB).

Adresgegevens

De nog resterende aandelen DE staan op naam, maar adresgegevens ontbreken. JAB heeft zelf al eens vergeefs contact gezocht met de houders.

De totale waarde van de stukken bedraagt zo'n 44 miljoen dollar (41 miljoen euro). JAB heeft dat bedrag in bewaring gegeven bij het ministerie van Financiën in Den Haag. De aandeelhouders kunnen er nog tot 2034 aanspraak op maken.

Aandelen

Het is volgens het ingehuurde detectivebureau maar de vraag of de betreffende beleggers weten dat Sara Lee DE heeft afgesplitst, laat staan dat het inmiddels alweer is doorverkocht.

Het is evenmin zeker dat zij er zelf van op de hoogte zijn dat ze de aandelen in hun bezit hebben. Sara Lee was ook in trek bij particuliere beleggers. Aandelen gingen vaak over van generatie op generatie.

DE heeft sinds de overname door JAB niet stilgezeten. Het bedrijf nam vorig jaar de koffietak van de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Mondelez over en heet inmiddels Jacobs Douwe Egberts.