Het is mogelijk dat mensen straks moeten gaan betalen om geld op hun bankrekening te zetten, als de Europese Centrale Bank (ECB) zou besluiten de rente in de eurozone nog verder te verlagen.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm waarschuwde donderdag voor de maatschappelijke gevolgen van zo'n negatieve spaarrente.

De voormalig minister van Financiën vreest dat mensen dan meer contant geld in huis gaan bewaren, met het risico dat het aantal inbraken toeneemt. Of er daadwerkelijk een negatieve spaarrente komt, valt overigens nog te bezien.

Daar durfde Zalm geen concrete voorspellingen over te doen. De bankbestuurder heeft goede hoop dat de ECB de rente vorige maand voorlopig voor het laatst heeft verlaagd.

Kritiek

Zalm heeft wel al langer kritiek op het rentebeleid van de ECB. Die houdt de rente al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar banken hebben daar last van in hun verdienmodel.

''Als we in een diepe recessie zouden zitten, had ik er nog begrip voor kunnen hebben. Maar de Europese economie groeit'', aldus Zalm, die vindt dat de ECB-maatregelen niet meer werken en inmiddels averechtse effecten vertonen.