De extreem lage rentestanden, die onder meer invloed hebben op de spaarrente, worden door banken niet doorberekend aan hun klanten bij het rood staan.
 

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Financieele Dagblad (FD) onder de grootste banken.

Nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rentestanden opnieuw heeft verlaagd, het belangrijkste percentage staat zelfs op 0, is het voor banken in de eurozone heel goedkoop geworden om geld te lenen. In sommige gevallen krijgen banken er zelfs geld bij.

De afgelopen drie jaar bleven de kosten voor rood staan min of meer gelijk, consumenten betalen tussen de 9 en 14 procent.

Sommige banken hebben het tarief zelfs verhoogd. De Rabobank deed dat volgens het FD om structureel en onnodig rood staan terug te dringen. ING stelt dat de kosten voor rood staan door meer factoren wordt bepaald dan enkel de huidige lage rente op de geldmarkt.

De Consumentenbond laat in een reactie weten dat het de banken zou sieren als ze de hand in eigen boezem steken en vriendelijker zouden zijn in hun debetrentebeleid. "Niet alleen de rente niet verhogen, maar verlagen zou zelfs een optie zijn", aldus de organisatie.