Woekerpolis.nl deels niet-ontvankelijk in zaak tegen Aegon

De Vereniging Woekerpolis.nl is deels niet-ontvankelijk verklaard in een collectieve actie over beleggingsverzekeringen van Aegon. Dit betekent dat 112 van de 115 door de vereniging genoemde verzekeringen niet worden meegenomen in de zaak.

Dat blijkt woensdag uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

De procedure voor 112 verzekeringen wordt gestopt, omdat die niet voor berechting vatbaar zijn. Voor drie andere soorten verzekeringen kan de zaak wel worden voortgezet.

Het gaat om de beleggingsverzekeringen Fundplan, Vermogensplan en Koersplan. Bij deze zaak zijn drie individuele eisers betrokken die exact deze polissen hebben afgesloten.

Eisen

De rechtbank oordeelt dat voor de 112 producten onvoldoende vaststaat dat de vereniging wel voldoet aan de eisen voor het voeren van een collectieve actie. De vorderingen van de vereniging moeten namelijk de bescherming van gelijksoortige belangen van andere personen als doel hebben. 

Van twee van deze 112 producten had de vereniging "alleen een summiere toelichting" gegeven. En van 110 producten kent de rechtbank alleen de naam van de verzekeringen.

Daarmee is het volgens de rechtbank niet duidelijk of deze verzekeringen vergelijkbare productkenmerken hebben en of ze op een vergelijkbare manier tot stand zijn gekomen.

Schade

"Evenmin is duidelijk of de vereniging opkomt voor personen die stellen schade te hebben geleden door de handelwijze van Aegon bij het aanbieden en uitvoeren van deze 112 producten."

Het vonnis van de rechtbank is geen eindvonnis, maar een tussenvonnis met een instructie voor de verdere procedure. De rechtbank vraagt de vereniging om een uitgebreidere documentatie aan de rechter te overhandigen.

70 procent

Woekerpolis.nl benadrukt dat de drie verzekeringen Fundplan, Vermogensplan en Koersplan de meest verkochte producten zijn van Aegon. Samen zouden die zo'n "70 procent van alle door Aegon verkochte woekerpolissen uitmaken".

Naar eigen zeggen zal de vereniging zich nu eerst buigen over de drie soorten polissen. "Een positieve uitspraak voor deze drie producten zal een grote uitwerking hebben op de rest van de portefeuille van Aegon. We gaan ervan uit dat straks al onze leden kunnen profiteren", reageert voorzitter Ab Flipse van Woekerpolis.nl.

Tip de redactie