De Rabobank treft voorbereidingen om een negatieve spaarrente in rekening te brengen. ICT-systemen worden daarvoor in gereedheid gebracht.

Dat bevestigt een woordvoerster van de bank dinsdag aan NU.nl na berichtgeving van RTL Z.

Het treft vooral grote zakelijke klanten en financiële instellingen die voor een aantal dagen "enkele miljoenen euro's  willen stallen bij de Rabobank. De betreffende klanten zouden daarover al geïnformeerd zijn.

"De marktrente zakt richting de 0 procent, het is daarom niet zo vreemd dat we onze systemen daarop aanpassen", zegt de zegsvrouw. Ze laat wel weten dat de Rabobank niet eerder aanpassingen heeft moeten doorvoeren vanwege een negatieve rente.

Particulieren

De spaarrente wordt deze week bij de Rabobank verlaagd tot onder de 1 procent. Vanaf 19 maart ontvangen rekeninghouders dan nog maar een vergoeding van 0,9 procent op hun vrij opneembare internetspaarrekening.  

De woordvoerster laat weten dat de bank zich altijd moet voorbereiden op uitzonderlijke situaties, maar noemt de kans op een negatieve rente voor consumenten vooralsnog "verwaarloosbaar".

Spaarrente

Bron: MoneyView© NU.nl/Jolien de Vries

ECB

Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die banken moeten betalen heeft verlaagd tot het historisch lage niveau van 0,05 procent, is het voor banken steeds goedkoper geworden om aan geld te komen. Spaargeld waarover rente moet worden betaald, wordt voor een bank daardoor steeds minder rendabel.

Met het goedkope geld wil de ECB de economie verder aanjagen en de lage inflatie in de eurozone opschroeven. De lage rente kent ook voordelen: zo zijn mensen met schulden minder kwijt aan rente. Ook profiteren mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten van de lage rentestand.