De Belastingdienst heeft voor het gerechtshof in Arnhem een zaak tegen Nederlandse zwartspaarders verloren.

Omdat de fiscus de naam van de tipgever over de geheime tegoeden niet wil vrijgeven, heeft het hof de spaarders in het gelijk gesteld en de belastingaanslagen vernietigd.

In 2009 kon de Belastingdienst via een tipgever honderden zwartspaarders op het spoor komen.

De Belastingdienst gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen het vonnis van het gerechtshof, laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën dinsdag weten.

De Belastingdienst vindt het vonnis teleurstellend, te meer omdat het er nu op lijkt dat de naam van een tipgever belangrijker is dan de strijd tegen zwartgeld en belastingontduiking.

Erfgenamen

De zaak gaat over de erfgenamen van een man die volgens de Belastingdienst in 1996 ruim 1 miljoen gulden op een rekening van een Luxemburgse bank had staan. De fiscus had die informatie gekregen via een tipgever, maar wil de identiteit van hem of haar niet prijsgeven.

Het hoger beroep in Arnhem is maar een deel van de strijd tussen de fiscus en zwartspaarders. Woensdag is een eerste zitting in het cassatieberoep dat twee ambtenaren van de fiscus hebben ingediend bij de Hoge Raad.

Zij wilden de naam van een tipgever ondanks aandringen van de rechter niet vrijgeven en beriepen zich daarmee op het verschoningsrecht.

Onder druk

Die weigering leidde er ook toe dat de president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in november aangifte deed tegen het ministerie van Financiën. Het ministerie zou de ambtenaren onder druk hebben gezet om te zwijgen.

In theorie kunnen de bewindspersonen op het ministerie, minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes, hiervoor strafrechtelijk vervolgd worden en in de cel belanden.

Inkeerregeling

Zwartspaarders hadden tot 1 juli vorig jaar de tijd om hun geheime spaargeld op een voordelige manier op te biechten. Daarna eindigde de versoepeling van de inkeerregeling.

Spaarders die hun vermogen op tijd bij de Belastingdienst hebben aangegeven, krijgen geen boete. Zij hoeven alleen belasting en heffingsrente over de afgelopen twaalf jaar te betalen.

Inmiddels geldt de oude inkeerregeling weer. De boete is dan 30 procent van de ontdoken belasting. Mensen die pas een jaar later inkeren, krijgen zelfs een boete van 60 procent.

Zwartpaarders die zichzelf niet kenbaar maken en door de fiscus worden ontdekt, moeten een boete van 300 procent van de ontdoken belasting ophoesten. Die maatregel geldt al langer.

Boete voor zwartspaarders komt terug