Spaar- en hypotheekrentes in Nederland staan op enorm lage niveaus. In ruim tien jaar is er niet tegen zulke lage rentes geld weggezet en geleend.

Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop en Moneyview.

In de eerste week van 2009 konden spaarders gemiddeld nog een rente krijgen van 3,6 procent, maar sindsdien is het renteniveau gestaag gedaald ondanks een kleine opleving aan het begin van 2012.

In 2014 daalde de spaarrente met nog eens 0,25 procentpunt. Spaarders kregen eind 2014 een vergoeding van gemiddeld 1,24 procent voor hun geld, het laagste punt sinds 2006.

Hypotheekrentes

Voor de meeste hypotheekrentes lag het hoogtepunt in 2008. Alleen de gemiddelde hypotheekrente voor een 20-jarige lening kwam in 2011 op een nog hoger niveau uit.

Sinds 2008 zijn de hypotheekrentes van vijf en tien jaar en de variabele rente bijna gehalveerd. Medio 2008 werd 5,72 procent rente betaald op een hypotheek van tien jaar. Eind dit jaar wordt 3 procent betaald.

Een vaste hypotheekrente stond in 2011 op een gemiddeld niveau van 6,2 procent, maar is inmiddels gedaald naar 3,79 procent.

Het afgelopen jaar zijn hypotheekrentes met 0,3 tot 1 procent gedaald. De 20-jaarsrente en 10-jaarsrente daalden beide met een procentpunt. De rente voor vijf jaar daalde met 0,7 procentpunt en de variabele rente met 0,3 procent.

Verwachtingen

Volgens Hypotheekshop worden de dalende hypotheekrentes in het afgelopen jaar veroorzaakt door de gedaalde kapitaalmarktrente, de rente die de Nederlandse overheid betaalt op nieuwe 10-jaarsleningen. In 2014 daalde de rente verder naar een niveau onder 1 procent.

Hoewel er nog weinig ruimte is om verder te dalen, verwacht Hypotheekshop dat de dalende trend aanhoudt. Ze zien bijvoorbeeld geen ruimte voor banken om de winstmarges te verkleinen. “Maar de grote geldverstrekkers, met grote portefeuilles bestaande klanten, hebben weinig belang bij een betere concurrentiewerking.”

Sparen, beleggen of aflossen hypotheek