Nederlandse beleggers kiezen er door het provisieverbod vaker voor om hun vermogen zelf te beleggen in plaats van dit door een professional te laten doen.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders, uitgevoerd door TNS Nipo. 

Bijna 20 procent van de Nederlandse particuliere beleggers met een vermogen van meer dan 50.000 euro, is als gevolg van de nieuwe regelgeving zijn portefeuille deels of geheel zelf gaan beheren. Een even grote groep overweegt hetzelfde te gaan doen. Ongeveer de helft maakt momenteel gebruik van een adviseur.

Het provisieverbod is in januari van dit jaar uitgebreid naar beleggingsdiensten. Klanten moeten beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders nu rechtstreeks betalen voor advies en het afsluiten van producten.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet de nieuwe regelgeving de consument transparantere informatie bieden, om goedkopere en objectievere keuzes te kunnen maken.

Schroders vindt dat juist het tegengestelde effect bereikt wordt en dat het zelf beleggen voor meer risico zorgt. "Degenen die uit kostenoverwegingen zelf zijn gaan beleggen, missen het professionele advies en distantie, waardoor er minder goed belegd wordt, minder gespreid en zonder deskundige input", aldus de organisatie.

Te duur

Iets meer dan een derde van de beleggers die geen adviseur in de arm nemen, geeft als reden dat advies te veel geld kost. Drie kwart acht zichzelf goed in staat zijn portefeuille te beheren.

Doordat beleggers zonder adviseur inconsequenter beleggen en vaker switchen binnen hun portefeuille, zijn zij per saldo niet voordeliger uit.

Particuliere beleggers hebben namelijk moeite om consequent te beleggen, zo blijkt verder uit het onderzoek. Zo verwachten beleggers voor het komende halfjaar de grootste groei in Azië en de Verenigde Staten, maar kiezen de meesten voor West-Europese aandelen.

Aangezien de meeste mensen voor hun pensioen beleggen, kan dit ertoe leiden dat zij tegen die tijd minder te besteden hebben dan ze denken, aldus Schroders.

Uit het eerste deel van het onderzoek, dat vorige week gepubliceerd werd, bleek dat het opbouwen van pensioen voor Nederlanders de belangijkste reden is om te beleggen.

Voor het onderzoek heeft TNS Nipo 353 particuliere beleggers aan de tand gevoeld.

'Pensioenopbouw belangrijkste doel Nederlandse beleggers' | 'Particulier kan beter niet zelf beleggen'