Het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen is voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gestegen naar recordhoogte.

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

In het tweede kwartaal van dit jaar nam het beheerd vermogen toe met 29,3 miljard euro, oftewel een stijging van 4,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Nederlandse beleggingsfondsen beheren nu bijna 700 miljard euro.

Het vermogen van de fondsen nam vooral  toe door koerswinsten. Het totaalrendement op investeringen bedroeg 4,2 procent op kwartaalbasis, het hoogste rendement sinds het eerste kwartaal 2012.

Rendement

Beleggingsfondsen in aandelen en obligatiefondsen haalden een rendement van respectievelijk 5,6 procent en 3,2 procent. De andere fondsen wisten een rendement te behalen variërend van 2,2 procent tot 5,1 procent.

Naast de koerswinsten werd er netto 1,7 miljard euro ingelegd bij investeringsfondsen, 1,3 miljard meer dan in het eerste kwartaal van 2014. Aandelenfondsen waren het populairst onder beleggers met een netto-inleg van 3,6 miljard euro. Obligatiefondsen waren niet zo populair. Beleggers onttrokken 2,4 miljard euro aan deze fondsen.