'Beleggingskosten vreten aan rendement'

Particuliere beleggers zien een groot deel van hun rendement opgaan aan kosten die beleggingsinstellingen ze in rekening brengen.

Op de lange termijn kan dit oplopen tot de helft van de winst die op de beleggingen wordt gemaakt. Dat stellen economen Marius Kerdel en Jolmer Schukken in hun donderdag gepubliceerde boek De Beleggingsillusie.

Een Nederlander die via een private bank belegt, is volgens de economen jaarlijks gemiddeld 2,2 procent van zijn belegde vermogen kwijt aan kosten. Dat zijn beheerkosten en de kosten die samenhangen met transacties.

''Dat lijkt misschien niet zo veel, maar op lange termijn draagt hij daardoor meer dan de helft van zijn winst af aan zijn financiële 'helpers'', stellen zij.

Om kosten te besparen en het rendement te verhogen zouden beleggers een goedkope beheerder moeten selecteren en weinig transacties moeten uitvoeren. ''De beleggingsindustrie houdt klanten de illusie voor dat met actief handelen het beste rendement gehaald wordt'', stellen de schrijvers, die voor Rabobank en Fortis hebben gewerkt. ''Uit alle data blijkt echter het tegenovergestelde: hoe meer je handelt, hoe lager je verwachte rendement.''

De beste manier om risico's te voorkomen is een goede spreiding van beleggingen, aldus de schrijvers. ''Met een beperkt vermogen is een echt goede spreiding echter lastig. Fondsen zijn dan een goed alternatief, zolang de kosten laag zijn. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan fondsen die een brede index volgen.''

Tip de redactie