Nederlanders met zwart spaargeld in het buitenland biechten dat massaal op aan de Belastingdienst om zo mogelijke boetes te voorkomen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde dat dinsdag bij RTL Z. Zwartspaarders kunnen hun geld nog tot 1 juli boetevrij opbiechten, daarna volgen forse boetes als de Belastingdienst er achter komt.

Volgens Wiebes hebben zich sinds september vorig jaar 7.500 'spijtoptanten' gemeld. Met de deadline in zicht kiezen steeds meer mensen eieren voor hun geld. 

''Het gaat steeds harder. Eerst waren het er tien per werkdag, nu zijn het er honderd. En terecht: wie zich nu niet meldt en straks gepakt wordt, loopt de kans het driedubbele te betalen.''

1 juli

Zwartspaarders biechten gemiddeld 500.000 euro op, wat de fiscus gemiddeld 75.000 euro per persoon oplevert. De fiscus schat dat de 7.500 spijtoptanten goed zijn voor een opgebiecht vermogen van 3,7 miljard euro. Als daar belasting over is geheven, levert dat de schatkist ongeveer 560 miljoen euro op. Precieze cijfers zijn er pas als alle verzoeken zijn behandeld en afgerond, in 2015. De opbrengst voor de schatkist zal voor een belangrijk deel in 2015 vallen.

De inkeerregeling geldt nog tot 1 juli dit jaar. Wie daarna vermogen opbiecht krijgt een boete van 30 procent, vanaf 1 juli volgend jaar is de boete 60 procent. Dat is ook de datum waarop er een einde komt aan het bankgeheim binnen de Europese Unie.