De afgelopen twaalf maanden zijn de spaar- en de hypotheekrente met ongeveer een half procentpunt gedaald.

Dat maakt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag bekend.

In februari kregen Nederlandse huishoudens gemiddeld 1,37 procent rente over een vrij opneembare spaargeld. Voor nieuwe hypotheken wordt gemiddeld 3,52 procent aan rente betaald.

De afgelopen twee jaar is de spaarrente gedaald. Volgens DNB komt dat onder meer door de vraag van banken naar financiering, het aanbod van spaargeld en de kosten van andere vormen van financiering.

Ook de spaarrente op deposito’s is afgenomen naar gemiddeld 2,26 procent. Ongeveer de helft van het spaargeld dat in februari werd vastgezet heeft een looptijd van maximaal een jaar.

Spaargeld

Nederlandse huishoudens hadden in februari ongeveer 280 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan en 50 miljard euro op spaardeposito’s.

Het totale spaargeld is de afgelopen twaalf maanden met 4 miljard euro afgenomen. Volgens DNB is dat zeer uitzonderlijk. De banken stellen dat een deel van het opgenomen spaargeld gebruikt is voor extra aflossingen op de hypotheek.

De omvang van hypotheken van huishoudens bedroeg in februari circa 540 miljard euro. Op uitstaande hypotheken wordt gemiddeld 4,47 procent rente betaald.