Meer dan de helft van de beleggers belegt met 40 procent of meer van hun totale vermogen. Daarnaast houdt 1 op de 20 beleggers er naast zijn beleggingen geen of slechts een minimale spaarbuffer op na.

Verder blijken IT-aandelen, nutsbedrijven en industriegoederen het meest in populariteit gestegen onder particuliere beleggers.

Dit blijkt uit de BeleggersBarometer van april van ING. 

De particuliere belegger kiest vaak voor een combinatie van sparen en beleggen. Bijna 30 procent kiest hierbij voor een combinatie waarbij minimaal 70 procent van het totale vermogen wordt belegd. Ongeveer een kwart verdeelt het zo'n beetje gelijk en gaat voor de combinatie waarbij 40 tot 60 procent wordt belegd en 60 tot 40 wordt gespaard.

Vermogen

De overige de beleggers sparen duidelijk meer dan zij beleggen. Zij kiezen ervoor met maximaal 30 procent van het vermogen te beleggen. Het is volgens ING opvallend dat zo’n 5 procent van de beleggers hun hele vermogen blijkt in te zetten op de beurs.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office, zegt daarover: ‘Je wilt niet zonder buffer komen te zitten wanneer je voor een onverwachte uitgave komt te staan. Zoeken naar rendement is begrijpelijk en vaak verstandig, maar wij adviseren om altijd een spaarbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven’.

Rendement

Beleggers blijken uit de meting van april eensgezind wat betreft de algemene verwachtingen voor de komende tijd en het positivisme leidt volgens ING tot een zoektocht naar rendement. Waar dit rendement het best gemaakt kan worden, daar lopen de meningen over uiteen. IT-aandelen, nutsbedrijven en industriegoederen stijgen het meest in populariteit bij beleggers.

‘De omslag in het sentiment rond nutsbedrijven is opvallend. De nutssector is dit jaar de best presterende sector op de beurs nadat het jaren achter elkaar de zwakste sector was. Ook wij denken dat het slechte nieuws rond nutsbedrijven de afgelopen jaren in de koersen is verwerkt en zijn positiever geworden over deze sector’, aldus Homan.