Niet eerder haalden Nederlanders zoveel spaargeld van hun bank. Tussen maart 2013 en 2014 daalde het totale spaarsaldo met 1,2 procent.

Dat blijkt uit berekeningen van Wegwijs.nl op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alleen in 1997 en 1994 werd er ook meer geld opgenomen dan gestort, maar de afnames waren kleiner. In de andere jaren steeg het totale saldo op spaarrekeningen.

In 2008 was de toename met ruim 13 procent het grootst. Een oorzaak kan zijn dat mensen uit onzekerheid over de crisis meer zijn gaan sparen. De spaarrente lag toen ook relatief hoog, zeker in vergelijking met de huidige rente.

Spaarrente

Afgelopen jaar daalde de gemiddelde spaarrente tot het laagste punt ooit. De gemiddelde spaarrente tussen maart 2013 en 2014 was gemiddeld 1,54 procent, dat is inclusief de hogere rente op spaardeposito’s. In 1993 was de gemiddelde spaarrente 3,46 procent, het hoogte niveau.

De lage rente zou dan ook een van de redenen kunnen zijn waardoor consumenten hun spaargeld opnemen, bijvoorbeeld om mee te beleggen. Ook gebruiken steeds meer Nederlanders hun spaargeld om extra af te lossen op de hypotheek. In 2013 daalde de hypotheekschuld met 8 miljard euro.

Een andere oorzaak kan zijn dat het beschikbare inkomen per huishouden gedaald is, waardoor mensen meer gebruik moeten maken van hun spaargeld of minder geld overhouden om te sparen.