Consumenten hebben in 2013 meer spaargeld opgenomen dan ze hebben ingelegd. Twintig jaar geleden gebeurde dat voor het laatst.

Dat schat econoom Dimitry Fleming van ING Economisch Bureau op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank.

De hoogte van het spaarsaldo van afgelopen december is nog niet bekend, maar de econoom verwacht dat ook deze maand dezelfde trend laat zien. 

In de eerste elf maanden van 2013 hebben spaarders in totaal zo'n 1,2 miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. In diezelfde periode in 2012 legden ze juist nog 11,9 miljard euro in. En ook in de jaren daarvoor hebben consumenten juist elk jaar meer spaargeld opzij gezet. 

Aflossen en beleggen

Fleming zegt dat consumenten in het afgelopen jaar meer spaargeld hebben gebruikt om hun hypotheek af te lossen. Zo hebben ING-klanten in de eerste acht maanden van het afgelopen jaar 34 procent meer tussentijds afgelost.

Huizenbezitters proberen door extra aflossingen te voorkomen dat ze met een restschuld blijven zitten. Ze voelen een grotere behoefte om af te lossen, omdat veel woningen minder waard zijn geworden. 

Verder is het voor particulieren in het afgelopen jaar aantrekkelijker geworden om in aandelen te beleggen. "De AEX steeg gestaag door hogere beurskoersen. Tegelijkertijd daalde de spaarrente", zegt Fleming. Beleggen in aandelen kon daardoor meer opleveren.