Nationale Nederlanden heeft in 2013 met gemiddeld 2,01 procent de hoogste rente gegeven op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

De bank wint daarmee het Gouden Spaarvarken van Spaarinformatie.nl. Eerder gaf Spaarrente.nl een soortgelijke prijs, Gouden Spaarrente, aan dezelfde rekening van Nationale Nederlanden.

In juli ging de winnende spaarrekening van WestlandUtrecht Bank over naar Nationale Nederlanden. Daardoor is het eigenlijk de tweede keer dat deze spaarrekening wint. In 2012 won WestlandUtrecht Bank het Gouden Spaarvarken.

De tweede en derde plaats zijn voor de spaarrekeningen van het Chinese ICBC en het Belgische Argenta, beide gaven een gemiddelde rente van 2,0 procent.

Rente

Sparen bij grootbanken als ABN Amro, Rabobank en ING leverde in 2013 een gemiddeld rendement van 1,4 procent op.

De gemiddelde rente van de tien banken die de hoogste rente geven, zakte in 2013 van 2,4 naar 1,8 procent. De renteverschillen tussen deze tien banken waren erg klein.

Inflatie

De gemiddelde inflatie, van januari tot en met november 2013, ligt op 2,6 procent. Dat betekent dat geen enkele bank voldoende rente heeft gegeven om de inflatie te compenseren. Het spaargeld op deze rekeningen is daardoor minder waard geworden.

Dat geldt vooral voor spaarders die een hoger vermogen hebben dan 21.139 euro. Zij betalen 1,2 procent belasting, namelijk 30 procent over een fictief rendement van 4 procent.

De inflatie van december moet nog berekend worden. De inflatie daalde sterk in oktober toen de effecten van de btw-verhoging in 2012 waren uitgewerkt. De inflatie in oktober en november lag respectievelijk op 1,6 en 1,5 procent.