Consumenten moeten zich niet laten verleiden door reclames voor financiële producten als verzekeringen en beleggingen, waarin de indruk wordt gewekt dat het gaat om een alternatief voor sparen.

Consumenten moeten goed opletten wanneer zij besluiten om hun geld te steken in goud of grond, in plaats van in een spaarrekening.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt de laatste tijd steeds meer advertenties te zien waarin dit soort beleggingen worden voorgesteld als alternatief voor de slecht renderende spaarrekening. De toezichthouder waarschuwde vorige maand ook al voor dergelijke misleidende reclames.

De rente op spaarrekeningen is laag, waardoor alternatieve beleggingen aantrekkelijk zijn. Volgens de AFM is een belegging in bijvoorbeeld goud echter iets totaal anders dan een spaarrekening. De toezichthouder stelt echter dat in veel reclames wel de indruk wordt gewekt dat dit soort beleggingen een alternatief vormen voor een spaarrekening.

Goud

Wanneer mensen beleggen in goud of grond, bestaat het risico dat mensen hun inleg kwijtraken. Het risico dat mensen het geld op hun spaarrekening kwijtraken is daarentegen beperkt door het depositogarantiestelsel. Daarnaast brengen sommige financiële producten kosten met zich mee, iets wat niet geldt voor een spaarrekening.

In april waarschuwde de AFM al voor 'wervende advertenties' in landelijke dagbladen voor beleggingen in Oost-Europese landbouwgrond. Ook toen stelde de toezichthouder dat mensen goed onderzoek moeten doen, voordat zij hun spaargeld inruilen voor deze grondbeleggingen.