De EU-landen wisten het dinsdag niet eens te worden over de aanscherping van de EU-regels over rentes op spaartegoeden.

Wel kreeg de Europese Commissie groen licht van de ministers van Financiën om afspraken te maken over belastingontduiking met Zwitserland, Andorra, Liechtenstein, Monaco en San Marino. In deze landen stallen rijke EU-burgers hun spaarcenten om zo belasting te ontvluchten.

De zogeheten EU-spaarrichtlijn regelt dat lidstaten elkaar automatisch gegevens van burgers die in het buitenland inkomsten van spaartegoeden krijgen, doorgeven. Oostenrijk en Luxemburg passen de regels niet toe, maar lijken bereid zich te gaan schikken.

Niettemin hielden de landen dinsdag de boot nog af om definitief in te stemmen met strengere EU-regels. De landen willen eerst kijken hoe de onderhandelingen verlopen met onder meer de Zwitsers.

Rente

De Europese Commissie wil de bestaande regels strenger maken. Brussel wil onder meer dat rentes die via stichtingen, fondsen of andere constructies worden uitbetaald, ook belast gaan worden. Bovendien moet er ook belasting betaald worden over inkomsten uit dividenden en royalty's die via het buitenland lopen.

Europees commisssaris Algirdas Semeta (Belastingen) reageerde teleurgesteld op het uitblijven van een akkoord over het aanscherpen van de EU-richtlijn. Hij hoopt dat de leiders er bij de EU-top volgende week woensdag in Brussel wel uitkomen. Dan staat het onderwerp belastingfraude en -ontduiking opnieuw op de agenda.