Anadolubank verlaagt dinsdag de rente op diverse spaarrekeningen met 0,1 tot 0,2 procentpunt. De vrij opneembare spaarrekening zonder beperkende voorwaarden geeft nu 1,9 procent rente.

LeasePlan Bank heeft maandag de spaarrente verlaagd met 0,2 procentpunt naar 1,92 procent. Zowel LeasePlan Bank als Anadolubank staan regelmatig in de top aanbieders die de hoogste rente bieden.

De laatste week van maart daalden bij meer banken de rente op spaarrekeningen.

MoneYou verlaagde de rente met 0,1 procentpunt naar 2 procent. De spaarrente op rekeningen van ABN Amro zakte met 0,05 tot 0,1 procentpunt. Rabobank geeft sinds vorige week 0,1 procentpunt minder rente op spaarrekeningen.

WestlandUtrecht

WestlandUtrecht Bank biedt op dit moment met 2,15 procent de hoogte rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Slechts twee andere Nederlandse partijen bieden meer dan 2 procent rente: SNS Bank en SNS Fundcoach.

Het Belgische Argenta en ICBC, een Chinese bank met het Europese hoofdkantoor in Luxemburg, geven 2,05 procent rente.

Renteverlagingen van een of meerdere topaanbieders leidden eerder dit jaar tot navolging van concurrenten. Nieuwe renteverlagingen zijn daardoor niet uitgesloten.

Inflatie

In maart maakte CBS het meest recente inflatiecijfer bekend. De prijzen lagen in februari 3 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat de spaarrente de inflatie niet compenseert en dat geld in feite minder waard wordt.

Spaarders die meer dan 21.139 euro per persoon op hun bankrekening hebben staan, gaan er nog meer op achteruit. Doordat zij over het bedrag dat boven die grens uitkomt ook nog eens 1,2 procent vermogensrendementsheffing moeten betalen.

De Belastingdienst gaat uit van een gemiddeld rendement van 4 procent waarover 30 procent belasting betaald moet worden, dat komt neer op een heffing van 1,2 procent.