Nederlanders zetten gemiddeld 400 euro per maand opzij. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank onder 1000 volwassenen met een spaartegoed van minimaal 500 euro.

Bijna iedereen geeft aan te sparen voor een of meerdere concrete doelen, waarbij een potje voor onvoorziene uitgaven het meest genoemd wordt. In de 22 maanden die het onderzoek belicht, spaarden zij gemiddeld 1094 euro voor dat doel.

Het meeste geld is opzij gezet voor het aflossen van de hypotheek, namelijk 3048 euro in 22 maanden. In diezelfde periode is 1832 euro gespaard voor een auto en 1793 euro als aanvulling op het pensioen.

Rekeningen

Veel Nederlanders met meerdere spaardoelen brengen deze niet onder op aparte rekeningen. Als zij dat wel doen dan geldt dat meestal voor langlopende spaardoelen als geld voor (klein)kinderen en aanvulling op het pensioen.

Voor fiscaal getinte doelen wordt vaker een deposito of fiscaal spaarproduct afgesloten.

Nederlanders sparen zowel periodiek als wanneer er geld over is, veelal afkomstig van het salaris. Vakantiegeld wordt veel gebruikt voor een reis, maar ook voor het afbetalen van schulden, eerder stoppen met werken, hobby’s en levensonderhoud.