Een dag na de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie in Rusland is de drukte bij de grenzen met de buurlanden toegenomen. Bij de Russische grenzen met Georgië en Mongolië stonden donderdag volgens internationale media lange rijen. Eerder meldde de Finse grenswacht dat het aantal Russen aan de grens "duidelijk is gestegen".

Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden. Maar aan de Russische grens met Georgië meldt de BBC "kilometerslange" files en urenlange wachttijden. Georgië is een van de weinige buurlanden van Rusland waar Russen zonder visum binnen mogen.

Ook de grens met Mongolië wordt "overrompeld" door het verkeer, vertellen ooggetuigen aan The Guardian.

Volgens de Finse grenswacht was het donderdag "uitzonderlijk" druk aan de grensovergangen met Rusland. Ook Finland blijft voorlopig open voor Russen, al hebben die wel een visum nodig. Het land beraadt zich op strengere visaregels.

De Baltische staten hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen.

Russische reservisten nemen afscheid van geliefden
56
Russische reservisten nemen afscheid van geliefden

Prijs voor vliegtickets vanuit Rusland gestegen

De Russische president Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne.

Vrijwel meteen stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten. Veel vluchten naar bestemmingen als Istanboel, Dubai, Belgrado en Bakoe werden volgeboekt. Op donderdag gaven verschillende Duitse ministers aan dat het land Russische deserteurs zou opvangen.