Ondanks een waarschuwing van de internationale atoomwaakhond IAEA, wordt de Oekraïense kerncentrale Zaporizhzhia toch opnieuw beschoten. Bij de beschietingen raakte een medewerker gewond, meldden Oekraïense staatsbronnen zondagavond.

Daarnaast zouden meerdere stralingsmeters kapot geschoten zijn. Daardoor is het niet meer mogelijk om tijdig eventuele toenames of lekkages van straling te meten. Dat is "zeer zorgelijk", meldt de IAEA.

Eerder werd de centrale al beschoten. Daarbij werden stroomkabels en een opslagtank voor kernbrandstof geraakt waarbij brand ontstond. Daarop gaf het atoomagentschap een waarschuwing. De beschietingen vormen "een reëel risico op een nucleaire catastrofe die de gezondheid, ook buiten Oekraïne, bedreigt", zei IAEA-chef Rafael Grossi.

Kyiv en Moskou blijven elkaar beschuldigen van het beschieten van de centrale aan de oever van de Dnipro-rivier. Zaporizhzhia is de grootste centrale in Europa en werd aan het begin van de oorlog veroverd door de Russen. Oekraïense milities bleven actief in het gebied.

Sindsdien beschuldigt Oekraïne de Russen regelmatig van schieten vanuit de kerncentrale. Terugschieten zou levensgevaarlijk zijn. Daarnaast zouden de Russen dreigen om de centrale te saboteren. Rusland zegt op zijn beurt dat Oekraïense militairen in de omgeving met raketten schieten en de Russen hier de schuld van geven.

Waarom Poetin een kerncentrale innam (en welke risico's er waren)
154
Waarom Poetin een kerncentrale innam (en welke risico's er waren)