De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft geen goed woord over voor het rapport dat mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag heeft gepubliceerd. Daarin staat dat Oekraïense gevechtstactieken de eigen bevolking in gevaar brengen.

"De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven", zei Zelensky in zijn dagelijkse toespraak. Met het rapport probeert de mensenrechtenorganisatie volgens hem "de Russische terreur goed te praten".

Volgens de Oekraïense president rechtvaardigt niets de Russische aanval op Oekraïne. Zelensky wees er in zijn toespraak ook op dat de Russische agressie "niet is uitgelokt".

Amnesty constateerde in het rapport dat talloze Oekraïense burgers tussen april en juli zijn gedood of gewond zijn geraakt door de Oekraïense tactieken waardoor onder meer woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen militaire doelen werden. Daarmee schendt het Oekraïense leger het internationaal humanitair recht, stelt Amnesty.

Eerder op donderdag liet de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, weten dat hij het rapport "oneerlijk" vindt. Volgens Kuleba doen de conclusies geen recht aan de waarheid en is Oekraïne een land dat "wanhopig probeert zichzelf te blijven verdedigen".

Amnesty-rapport zou 'vol gaten' zitten

Verschillende experts zeiden donderdag tegen de NOS dat het rapport van Amnesty "vol gaten" zit en dat het onduidelijk is op basis van welk bewijsmateriaal de mensenrechtenorganisatie tot haar conclusies komt.

Dick Zandee, defensiespecialist bij Clingendael, zei tegen de NOS dat hij graag meer feiten en foto's zou zien na het lezen van het Amnesty-rapport. "Op basis van deze beperkte gegevens vallen de beschuldigingen moeilijk te beoordelen. En vanuit het belang van Oekraïne betwijfel ik het. Het land zou juist steun van de bevolking verliezen als het leger inderdaad vuur zou trekken op scholen of huizen waar mensen aanwezig zijn."