Het kwijtraken van achttien tassen met medische hulpgoederen voor Oekraïne op een KLM-vlucht gebeurde door toedoen van het betrokken Amerikaanse hulpteam zelf. Dat zegt teamlid Kurtis Pasqualle maandagochtend tegen NU.nl. De fout ligt volgens hem niet bij de vliegmaatschappij, zoals hij zaterdag in een artikel op NU.nl wel suggereerde: "Ik heb het zelf verkloot."

Pasqualle vergat naar eigen zeggen zelf om de bagage opnieuw in te checken toen de Amerikanen een tussenstop maakten op Schiphol. In al zijn frustratie wees hij KLM aan als de boosdoener en NU.nl wijdde een artikel aan zijn verhaal. Achteraf blijkt dat de vliegmaatschappij dus niets te verwijten valt.

Het teamlid laat weten dat de luchtvaartmaatschappij ervoor zorgt dat het team al zijn spullen kosteloos terugkrijgt. "Dat scheelt ons tienduizenden dollars. Ik had geen idee hoeveel KLM achter de schermen al voor ons aan het doen was", zegt hij. Inmiddels zijn vijf van de achttien tassen met medische hulpgoederen weer terecht.

NU.nl had KLM afgelopen weekend om een reactie gevraagd. Het bedrijf kon het verhaal van de Amerikanen niet bevestigen, maar liet weten de situatie te onderzoeken.

In de grote tassen zitten allerlei hulpgoederen voor Oekraïense soldaten in Oost-Oekraïne. Het gaat vooral om medische hulpmiddelen. Het Amerikaanse hulpteam bestaat uit ruim twintig oorlogsveteranen met een medische opleiding. Ze hebben inmiddels mensen zitten in de Oekraïense steden Kyiv, Lviv en Odesa en aan het front in het oosten.