Een Russische raketaanval heeft maandag een winkelcentrum in de centraal Oekraïense stad Kremenchuk getroffen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij meldde kort daarna dat ruim duizend burgers in het complex waren toen de raket insloeg. Oekraïense functionarissen bevestigen dat er zeker tien doden en veertig gewonden zijn geteld.

Reddingswerkers zoeken verder naar overlevenden. "We weten niet hoeveel mensen er nog onder het puin liggen", zei de chef van de regionale reddingsdienst op televisie. Volgens de burgemeester van Kremenchuk gaat het om een "erg druk" bezocht winkelcentrum.

Over het aantal slachtoffers zei Zelensky eerder: "Het is onmogelijk om het aantal slachtoffers zelfs maar voor te stellen." Op sociale media zijn beelden te zien van een groot brandend gebouw.

Kremenchuk heeft ruim 200.000 inwoners en ligt aan de belangrijke rivier de Dnjepr, die midden door Oekraïne van noord naar zuid stroomt.

Ook in het noordoosten gelegen Kharkiv vielen maandag meerdere slachtoffers na Russische aanvallen. Daarbij overleden vier mensen en raakten negentien mensen gewond, zei de regionale gouverneur.

Vlammen slaan uit Oekraïens winkelcentrum na raketaanval
28
Vlammen slaan uit Oekraïens winkelcentrum na raketaanval