De Russische journalist Dmitry Muratov, hoofdredacteur van het Russische weekblad Novaya Gazeta, heeft de door hem gewonnen Nobelprijs voor de Vrede laten veilen. De opbrengst van 103,5 miljoen dollar (98 miljoen euro) gaat naar UNICEF.

Muratov won de prijs in 2021 samen met de Filipijnse Maria Ressa vanwege "hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen".

De hoofdredacteur gaat het volledige bedrag doneren aan UNICEF. De hulporganisatie gaat het gebruiken voor Oekraïense kinderen die op de vlucht zijn geslagen vanwege de oorlog in het land. Muratov koos voor UNICEF, omdat "het cruciaal is dat het geld naar een organisatie gaat die niet tot enige overheid behoort".

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari, heeft de vrije pers in Rusland het zwaar. Onafhankelijke journalistiek is bijna niet meer mogelijk. Veel media zijn gestopt en journalisten hebben het land verlaten. Muratov sprak in die context over "een mediaholocaust".

Eind maart beëindigde Muratov de activiteiten van zijn krant. Een week later werd hij in Moskou besmeurd met een bijtende stof.

Koper biedt bijna 87 miljoen dollar over bij veiling Nobelprijs
62
Koper biedt bijna 87 miljoen dollar over bij veiling Nobelprijs