Overzicht Poetin werkt mee aan graanexport, uitleg over raketlanceersysteem
Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne. Dat meldt het Kremlin zaterdag naar aanleiding van een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Poetin, zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Voor het eerst sinds maart voerde het drietal op deze wijze overleg.
"Rusland wil helpen bij het zoeken naar opties voor ongehinderde export van graan, ook van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee", meldt het Kremlin in een verklaring.
Duitsland meldde dat Poetin bereid zou zijn mijnen op te ruimen om schepen toegang te geven tot havens in Oekraïne. Dat zou niet leiden tot vijandelijke Russische acties. De Verenigde Naties moeten een centrale rol spelen bij het bereiken van een overeenkomst en de uitvoering ervan.
Ontvang de Oekraïne-update
Zowel Oekraïne als Rusland heeft onder meer door de oorlog problemen met de export van producten zoals granen. Oekraïne geldt als een belangrijke exporteur van vooral mais en tarwe. Door de gevechten wordt de productie en export daarvan ernstig gehinderd.
Ook Rusland komt moeilijk van zijn graan en kunstmest af. Dat komt voor een groot deel door de westerse sancties. De twee landen produceren een derde van de tarwe in de wereld, wat tot problemen op de wereldwijde voedselmarkt leidt.

Hoe oorlog en hitte graan schaars en duur maken
Poetin waarschuwt voor verdere destabilisatie
Het telefoongesprek duurde tachtig minuten. Macron en Scholz drongen er bij Poetin op aan rechtstreeks te onderhandelen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
Ook riepen ze op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en terugtrekking van het Russische leger uit het oosten en zuiden van Oekraïne. Daarnaast deden zij een beroep op Poetin om de 2.500 strijders vrij te laten die gevangen werden genomen bij de inname van het Azovstal-complex in Mariupol.
Poetin waarschuwde op zijn beurt voor een verdere "destabilisatie" van de situatie door de aanhoudende leveringen van westerse wapens aan Oekraïne.
Zo werkt het zware raketlanceersysteem dat Oekraïne wil hebben
Oekraïne heeft vanuit de Verenigde Staten al veel wapens en munitie ontvangen. Het wapen dat het hoogst op het verlanglijstje staat, het raketlanceersysteem HIMARS, ontvangt het land niet zo eenvoudig.
