De Verenigde Staten willen mogelijk geavanceerde raketsystemen aan Oekraïne gaan leveren, meldt CNN op basis van regeringsbronnen. De beslissing hierover wordt wellicht volgende week al bekendgemaakt, als onderdeel van een groter hulppakket.

De hypermoderne mobiele artilleriesystemen kunnen meerdere raketten tegelijk afvuren en hebben - afhankelijk van de munitie - een bereik tot honderden kilometers, een veel grotere afstand dan de wapens waarover het Oekraïense leger nu beschikt.

Oekraïne vraagt al langere tijd om dergelijke wapens, omdat die doorslaggevend kunnen zijn in de strijd tegen Rusland. De VS hield dat tot nu toe af. Met dit soort wapens zou Oekraïne gemakkelijker doelen in Rusland kunnen aanvallen, en dat zou Russische represailles tegen de VS kunnen uitlokken. Om die reden wordt nu overwogen om munitie met een kleiner bereik te leveren bij de systemen.

Rusland heeft Oekraïne er de afgelopen weken meerdere keren van beschuldigd doelen in Rusland te hebben beschoten. Oekraïne ontkent noch bevestigt die aanvallen.

Zo werkt het zware raketlanceersysteem dat Oekraïne ontvangt
95
Zo werkt het zware raketlanceersysteem dat Oekraïne ontvangt