De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag in zijn dagelijkse toespraak uitgehaald naar de internationale gemeenschap. Die reageert volgens hem veel te traag op de Russische agressie tegen zijn land. Als voorbeeld noemde hij het zesde sanctiepakket van de Europese Unie, dat nog steeds niet is ingesteld.

"Natuurlijk, ik ben onze vrienden die nieuwe sancties willen dankbaar. Maar wanneer kregen zij die het zesde pakket tegenhouden zo veel macht? Waarom hebben ze nog steeds zo veel te zeggen, ook over interne Europese aangelegenheden?"

De EU wil in het zesde sanctiepakket een verbod op de import van Russische olie opnemen. Er zijn landen die zich daartegen verzetten, met name Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Bulgarije. Hierdoor verdient Rusland dagelijks nog bijna 1 miljard euro aan energieleveranties, zegt Zelensky.

Volgens hem heeft de internationale gemeenschap sinds het begin van de oorlog drie maanden geleden talrijke kansen gehad om Rusland aansprakelijk te stellen en het regime van president Vladimir Poetin "de rekening te laten betalen voor zijn acties tegen Oekraïne, tegen de Europese eenheid en tegen de vrijheid als zodanig."

Zelensky zei ook dat hij donderdag met premier Mark Rutte heeft gesproken over hoe de verdediging van Oekraïne verder kan worden versterkt.