Na de val van de Oekraïense havenstad Mariupol lijkt nu het oosten van het land aan de beurt. Het Russische offensief in Luhansk en de rest van het Donetsbekken wordt intenser.

De Oekraïense strijdkrachten hebben naar eigen zeggen zaterdag zeker negen aanvallen in de regio's Donetsk en Luhansk afgeslagen. Ook zouden ze vijf tanks en tien gepantserde wagens hebben vernietigd. Vooral in Luhansk lijkt de strijd heviger te worden.

Volgens de Oekraïense gouverneur Serhiy Hayday ligt onder meer de stad Severodonetsk al dagen onder vuur, met doden en gewonden tot gevolg. "De Russen zijn Severodonetsk net als Mariupol aan het vernietigen", stelde hij op Telegram.

Hayday meldt ook dat een brug tussen Severodonetsk en Lysychansk is vernietigd. Lysychansk ligt aan de andere kant van de rivier Severski Donets. Dit zou humanitaire hulp en evacuaties uit het gebied bemoeilijken.

In zijn dagelijkse nachtelijke videoboodschap zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat de situatie in het Donetsbekken "extreem lastig" is. Volgens hem houdt het Oekraïense leger behalve in Severodonetsk in onder meer Sloviansk stand. Daar werd de afgelopen dagen eveneens zwaar gevochten.

Waarom Russische tanks makkelijk ontploffen
108
Waarom Russische tanks makkelijk ontploffen