Russische paratroepers waren betrokken bij executies in het Oekraïense Bucha, meldt The New York Times vrijdag. De Russen hielden het voorstadje van Kyiv ruim een maand bezet. Na hun aftocht in april werden er honderden lichamen van burgers gevonden.

In een van de video's, afkomstig van een bewakingscamera, is te zien hoe twee paratroepers negen Oekraïense mannen in ganzenpas door de straat drijven. De gevangenen lopen gebukt, houden één hand achter hun hoofd en houden met de andere hand de riem van hun voorganger vast.

De tweede video is gemaakt vanuit een nabijgelegen huis. Daarop is te zien hoe de mannen naar een binnenplaats worden gebracht. De video houdt op, maar ooggetuigen vertelden verslaggevers van de krant dat de militairen de gevangenen daarvandaan naar het nabijgelegen Russische hoofdkwartier brachten. Daar zijn ze doodgeschoten.

De beelden dateren van 4 maart. De paratroepers namen Bucha een dag eerder in. Op beelden die op 5 maart door een drone zijn gemaakt, zijn de lichamen van acht van de mannen te zien. Ze liggen bij het hoofdkwartier en worden bewaakt door Russische militairen.

Slachtoffers maakten deel uit van burgermilitie

De negende gevangene, die door The New York Times is getraceerd, raakte gewond bij de moordpartij en overleefde door zich dood te houden. Alle slachtoffers zijn door de krant geïdentificeerd. Ze maakten deel uit van een burgermilitie die Bucha verdedigde.

Toen de eerste beelden van doodgeschoten burgers opdoken na de Russische aftocht uit Bucha, veroorzaakten die afschuw over de hele wereld. Moskou ontkende schuldig te zijn en zei dat Oekraïne alles in scène had gezet, zonder met bewijs te komen. De video's die The New York Times heeft, tonen nu aan dat mensen die in Bucha zijn geëxecuteerd voor hun dood in hechtenis waren genomen door het Russische leger.