Als gevolg van de oorlog tegen Rusland is het begrotingstekort in Oekraïne opgelopen tot 5 miljard dollar (omgerekend zo'n 4,7 miljard euro) per maand. Om die last te kunnen dragen, is financiële hulp uit het buitenland nodig. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.

Zelensky bedankte de Verenigde Staten en de Europese Unie voor de steun aan Oekraïne.

De VS stelt extra militaire hulp ter beschikking en de Amerikaanse Senaat stemde donderdag in met een hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar. De EU zegde Oekraïne woensdag al 9 miljard euro toe.

Zelensky benadrukte dat het buitenlandse geld niet gezien moet worden als een gift, maar als een "bijdrage aan de eigen veiligheid". "Want de verdediging van Oekraïne betekent ook de eigen verdediging tegen nieuwe oorlogen en crises die Rusland kan uitlokken."

EU kijkt of geld oligarchen voor wederopbouw kan worden gebruikt

Sinds het begin van de oorlog hebben de VS en Europa zo'n 30 miljard dollar aan Russische bezittingen in beslag genomen. Naast bankrekeningen gaat het om bijvoorbeeld jachten, vastgoed en kunst. De Europese Commissie onderzoekt of de bevroren tegoeden van Russische oligarchen gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van Oekraïne.

Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zei donderdagavond tegen de Duitse zender ZDF dat ze vindt dat Rusland "zijn bijdrage moet leveren" en dat juristen daarom bekijken wat de mogelijkheden zijn om die middelen te gebruiken voor Oekraïne.

Ook wil Von der Leyen dat hulp voor de wederopbouw gekoppeld wordt aan de hervormingen die nodig zijn voor de eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. "We moeten de wederopbouw van Oekraïne meefinancieren. Het is logisch om tegelijkertijd hervormingen te stimuleren, bijvoorbeeld tegen corruptie of om de rechtsstaat op te bouwen."