Het aantal eerste asielaanvragen van mensen uit Rusland blijft relatief groot. In de eerste vier maanden vroegen 186 Russen asiel aan in Nederland, meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dinsdag in de recentste maandrapportage. In heel 2021 waren dat er 205.

De cijfers zijn bijgewerkt tot en met april dit jaar. De IND kan geen tussentijdse cijfers geven, maar gezien de trend is het te verwachten dat er inmiddels dit jaar al meer asielaanvragen van Russen zijn dan in heel 2021.

In april vroegen 68 Russen asiel aan in Nederland. Daarmee staat Rusland op plek zeven in de lijst van landen die de meeste asielzoekers leveren, aldus de IND. Syrië voert de lijst aan, met in april 579 aanvragen.

Ook in maart vroegen relatief veel Russen (83) asiel aan in Nederland. Die stijging kwam na de Russische invasie van Oekraïne eind februari. Met zestien aanvragen in januari en negentien in februari waren er voor het uitbreken van de oorlog betrekkelijk weinig Russische asielaanvragen in Nederland.

De IND houdt niet bij om welke reden mensen asiel aanvragen in Nederland. "Uit ervaringsgegevens blijkt wel dat asielzoekers uit Rusland die recent zijn binnengekomen om uiteenlopende redenen gevlucht zijn. Er bevinden zich mensen onder die kritiek hebben geuit op de huidige regering, dienstweigeraars, mensenrechtenactivisten, journalisten, lhbtiq+'ers en Jehova's getuigen."