Britse militaire inlichtingendiensten zeggen dat Rusland een derde van de grondtroepen die zijn ingezet bij de invasie van Oekraïne heeft verloren. Daarnaast verliest het Kremlin het momentum in de strijd om Oost-Oekraïne, aldus de Britten.

Het Kremlin laat zich doorgaans niet uit over de geleden verliezen. Moskou erkende één keer dat "zware verliezen" waren geleden sinds het begin van de oorlog, maar die uitspraak dateert alweer van begin april.

Rusland zou zo'n 150.000 militairen naar Oekraïne hebben gestuurd. De Britten melden geen precieze cijfers van de verliezen aan Russische kant.

De afgelopen dagen kwamen meermaals berichten naar buiten over zware verliezen van Rusland. Zo zou een volledige Russische pantsercolonne met tientallen tanks zijn vernietigd toen een brug werd opgeblazen en zijn de Russen rondom miljoenenstad Kharkiv teruggedrongen naar de grens.

Russische invasie ligt ver achter op schema

De militaire operatie van Rusland ligt volgens de Britten opnieuw ver achter op schema. Zo is er de afgelopen maand geen substantiële terreinwinst geboekt en loopt het offensief tegen tal van problemen aan. Daarnaast is het moreel van de Russische militairen laag en wapent Oekraïne zich steeds beter tegen luchtaanvallen.

Ook de komende maand zal Rusland weinig stappen maken, verzekeren de Britten. Defensie-expert Ko Colijn zag eerder ook al dat de Russen moeite hebben om de Donetsbekken te "bevrijden". In dat gebied zijn namelijk 40.000 doorgewinterde en goed getrainde soldaten actief, die al sinds 2014 tegen pro-Russische separatisten vechten.

Waarom wil Rusland Oekraïne van de kust afsluiten?
148
Waarom wil Rusland Oekraïne van de kust afsluiten?