Zeker zestig mensen zijn omgekomen bij een Russisch bombardement op een school in het dorp Bilohorivka in de regio Luhansk. Dat bevestigt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in zijn dagelijkse videoboodschap. Ruim negentig burgers gebruikten de school als schuilplek.

Op beelden is te zien dat de school vrijwel volledig is verwoest. De gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Luhansk meldde aanvankelijk dat er in de school in ieder geval twee doden waren gevallen en dat er nog zo'n zestig mensen onder het puin lagen.

Volgens de gouverneur zijn zeker 27 mensen gered. Zeven van hen zijn zwaargewond geraakt.

De 57-jarige Irena overleefde het bombardement op de school. "We zaten al een maand lang in de kelder", zei ze tegen een journalist van The Washington Post. Haar gezicht en nek waren opgezwollen. "We zaten aan het avondeten toen het gebeurde."

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft geschokt gereageerd op het dodelijke Russische bombardement. Guterres benadrukte nogmaals dat burgers en de civiele infrastructuur ook in tijden van oorlog ontzien moeten worden. Volgens hem bewijst de aanval dat "in dit conflict, net zoals in zoveel andere conflicten, burgers de hoogste prijs betalen".

In grote delen van Oekraïne ging in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm af. Oekraïne vreest dat de Russen hun bombardementen opschroeven vanwege een Russische feestdag op 9 mei. Maandag vieren Russen de Dag van de Overwinning, waarmee ze de overwinning op de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken.

De herdenking is voor de Russische president Vladimir Poetin ook een manier om zijn militaire macht te tonen. Het Rode Plein in Moskou komt vol te staan met soldaten en er volgt een parade met onder meer tanks en luchtafweersystemen. Mogelijk willen de Russen ook in Oekraïne, bijvoorbeeld in de veroverde stad Mariupol, militaire parades houden.

Nieuwe Russische raketaanvallen op Odesa
51
Nieuwe Russische raketaanvallen op Odesa